قولنامه + 0 تا 100 آثار قولنامه و دعاوی مربوط به آن
قولنامه + 0 تا 100 آثار قولنامه و دعاوی مربوط به آن : امروزه در بین دعاوی حقوقی ، به کرات شاهد دعاوی ناشی از عدم اجرای تعهداتی که در قولنامه آمده است می باشیم .
قولنامه در لغت به معنی وعده انجام دادن کار ، عهد ، پیمان و در محاوره هم معنی ((قول و قرار)) می باشد . در قوانین ایران معنی دقیقی برای قولنامه قید نشده است . اما از دیدگاه حقوقی ، قولنامه سندی است که بین خریدار و فروشنده قبل از انعقاد معامله تنظیم می شود. تا فروشنده در فاصله تنظیم قولنامه تا انعقاد عقد و تحویل مورد معامله ، قول فروش مال را به شخص دیگری ندهد . به عبارت بهتر قـولنامه سندی است که به موجب آن فروشنده ، وعده فروش مال خود را به خریدار داده است .
هر چیزی که باید در مورد قولنامه بدانید :
معمولاً قـولنامه زمانی تنظیم می شود که برای انتقال مال موضوع معامله ، موانعی وجود دارد و طرفین معامله به دلایلی نمی توانند در زمان توافق و تراضی معامله را انجام دهند . برای مثال دو نفر می خواهند ملکی را بین خود معامله کنند. اما برای انتقال خانه به خریدار نیاز به مدارکی است که هنوز آماده نشده است . مانند گواهی پایان کار ساختمان از شهرداری یا فقدان گواهی اداره مالیات و دارایی . در این موارد بین فروشنده و خریدار ، سندی با عنوان قـولنامه تنظیم می گردد. تا به موجب آن ، طرفین تمام تعهدات موجود در سند را در آینده انجام دهند و به آن پایبند باشند .
ماهیت قولنامه :
با توجه به توضیحات فوق اینگونه به نظر میرسد که قولـنامه پیش قراردادی است که طرفین منعقد می نمایند. تا ملزم به انعقاد عقد اصلی شوند . بنابراین قولنامه اعتبار فروشنامه یا همان مبایعه نامه را ندارد. و قید عبارت فروشنده و خریدار در سند قولنامه به معنی انعقاد عقد بیع نخواهد بود .
عهد شکنی فروشنده و انتقال مال موضوع قـولنامه به دیگری :
اگر فروشنده بعد از انعقاد قـولنامه عهد شکنی کند و موضوع تعهد را رسماً به شخص ثالثی انتقال دهد تکلیف خریدار چیست ؟
آنچه که مسلم است این است که در قولنامه ، خریدار هنوز مالک مال موضوع قـولـنامه نشده است . لذا هنوز حقی عینی بر مال پیدا نکرده و فروشنده می تواند ، مال موضوع قولنامه را به هر شخص دیگری که بخواهد انتقال دهد . اما نباید اینچنین برداشت کرد که قوانین ما برای جبران این بی عدالتی ساکت و ناتوان است .
اگرچه که فروشنده در زمان انعقاد معامله ، مالک بوده و حق انتقال مال به هر شخص دیگری را دارد اما در کنار این حق ، تعهد کرده است که زمینه اجرای قولـنامه را از بین نبرد .
بنابراین طرف متضرر که همان پیش خریدار می باشد. می تواند در صورتی که برای عدم انجام تعهد در قولنامه خسارت قید شده باشد ، جبران خسارت را از فروشنده ، بخواهد .
همچنین اگر پیش خریدار مبلغی را بابت پیش پرداخت به مالک داده باشد. میتواند از طریق طرح دعوی ، استرداد آن مبلغ را بخواهد .
مشاوره با وکیلانه :
جهت اخذ مشاوره و تعیین نوبت مشاوره با وکیل پایه یک دادگستری در امور حقوقی با ما تماس حاصل فرمایید .
تلفن تماس : 09127246413
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.