فسخ عقد نکاح + 0 تا 100 شرایط فسخ نکاح
فسخ عقد نکاح + 0 تا 100 شرایط فسخ نکاح : فسـخ عقد نکاح در صورتی قابل اعمال است که علل قانونی آن مشخص باشد. و یکی از خیارات مختص به عقد نکاح که در قانون آمده است در آن وجود داشته باشد . فسـخ نکاح دارای احکام و قواعد مختص خود است و مانند سایر عقود از احکام خیاراتی که در ماده ی 190 قانون مدنی تصریح شده است تبعیت نمی کند. مثلاً شرط خیار فسخ در عقد نکاح راه ندارد و دلیل آن هم چیزی جز رعایت نظم عمومی و اخلاق حسنه نمی باشد . بنابراین طرفین نمی توانند خلاف مقررات آمره توافق کرده و این پیوند محکم را به راحتی از بین ببرند .
تفاوت فسخ نکاح و طلاق
تفاوت فسخ و طلاق اگرچه از حیث داشتن عده هر دو یکسان می باشند. لکن در بسیاری از احکام با هم متفاوتند.
موارد تفاوت آن ها این چنین می باشد:
- در طلاق انشاء صیغه ی خاصه طلاق دقیقا با همان لفظ لازم است، اما در فسخ چنین نیست .
- اگر طلاق قبل از دخول انجام گیرد، مهریه نصف می شود . در حالی که در فسخ قبل از دخول به طور کلّی مهریه به زوجه تعلّق نمی گیرد جز در فسخ بجهت عنن (ناتوانی جنسی )که موردی خاص است ( برای مطالعه فسخ نکاح بجهت عنن کلیک کنید ) . اما فسخ پس از نزدیکی در این مورد با طلاق تفاوتی ندارد و در هر صورت مهریه به زوجه تعلق میگیرد .
- صحت طلاق منوط به وجود شرایط خاص در زن است؛ مانند آنکه باید دو طهر غیر مواقعه گذشته باشد ، در حالی که در فسخ چنین شرطی مطرح نیست.
- در طلاق حضور عدلین( شهود ) و استماع آنان لازم است بر خلاف فسخ که وجود چنین شرطی لازم نیست.
- پیش از وقوع طلاق باید از دادگاه حکم یا اذن گرفت ولی فسخ نیاز به این اقدام ندارد. در فسخ نکاح رسیدگی دادگاه محدود به احراز وجود حق فسخ است و وظیفه ای در اصلاح همسران و ارجاع به داوری ندارد و تصمیم او در هر حال به صورت حکم یا قرار صادر می گردد .
- درطلاق رجعی شوهر می تواند در زمان عده به نکاح رجوع کند اما در فسخ نکاح رجوع امکان ندارد .
- در مورد فسخ انحلال نکاح کامل است و به طور قطع بین طرفین جدایی می افتد و تشکیل دوباره ی خانواده جز با نکاح جدید ممکن نیست .
تفاوت فسخ نکاح و انفساخ آن
منظور از انفساخ آن است که نکاح خود به خود منحل گردد. اما فسخ به این معناست که زوج یا زوجه با اعمال خیار فسخ نکاح و آثار آن را از بین ببرند .
موارد انفساخ نکاح دو مورد است :
- هنگامی که پس از ازدواج به علت امر حادثی زوجین بر یکدیگر حرام گردند؛ مانند آنکه پس از عقد نکاح مادر زن فرزند زوج را شیر دهد، یا شخصی که دارای دو زوجه، یکی صغیره و دیگری کبیره باشد و زوجه ی کبیره صغیره را شیر دهد، هر دو ازدواج منفسخ می شود.
- موردی که احد زوجین بعد از عقد نکاح از اسلام خارج گردند.
اسقاط حق فسخ در نکاح :
دارنده ی حق فسخ می تواند پس از عقد و پیدایش حق فسخ ، آن را ساقط کند و این امریست بدیهی . اما در مورد شرط سقوط خیار ضمن عقد نکاح باید گفت:
طبق ماده ی ۴۴۸ قانون مدنی«سقوط تمام یا بعضی از خیارات را می توان ضمن عقد شرط نمود.» نفوذ این شرط در مورد خیارهایی که سبب آن در زمان عقد وجود دارد بدیهی است و چون در عقد نکاح عامل فسخ باید حین العقد موجود باشد. ماده صراحت در امکان اسقاط خیار فسخ ضمن عقد نكاح را دارد .
فوری بودن اعمال حق فسخ :
در ماده ی ۱۱۳۱ قانون مدنی آمده است «خیار فسخ فوری است و اگر طرفی که حق فسخ دارد بعد از اطلاع به علت فسخ، نکاح را فسخ نکند خیار او ساقط می شود به شرط اینکه علم به حق فسخ و فوریت آن داشته باشد. تشخیص مدتی که برای امکان استفاده از خیار لازم بوده به نظر عرف و عادت است.»
قانونگذار فرض می کند که اگر کسی آگاه از وجود سبب فسخ و حکم قانون در مورد فورى بودن آن باشد. (كه اصل بر علم به قانون ميباشد ) و همچنان رابطه ی زناشویی را نگه دارد به اختیار از حق خویش صرف نظر کرده است .
مشاوره با وکیلانه :
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط اعمال فسخ عقد نکاح با وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در دعاوی خانواده با ما تماس بگیرید .
تماس با ما : 09127246413
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.