شرایط و ویژگی قیم + 5 دسته از افرادی که می توانند قیم باشند

شرایط و ویژگی قیم پیگیری پرونده توسط وکیل : از آنجایی که با صدور حکم قیمومت ، اموال محجور بدست قیم می افتد . لذا جهت جلوگیری از هرگونه سوء استفاده از اموال محجور، قیم باید واجد بعضی اوصاف و فاقد برخی از عیوب و کمبود ها باشد . نظام حقوقی ایران برخی از ویژگی ها مانند توانایی ، امانت ، بلوغ ، رشد و مسلمان بودن را لازم دانسته است . علاوه بر موارد گفته شده اوصافی دیگر مانند :

  • عدم ارتکاب جنایت یا عدم محکومیت به موجب حکم قطعی دادگاه به یکی از جرم های : سرقت –کلاهبرداری – خیانت در امانت – هتک ناموس یا جرایم منافی عفت – اختلاس – ورشکستگی به تقصیر و جرایم نسبت به اطفال .
  • عدم تجاهر به فساد اخلاقی یا معروف نبودن ایشان به فساد اخلاقی.
  • نداشتن دعوایی میان خود یا بستگان طبقه اول اعم از حقوقی یا کیفری با محجور .

چه کسانی در انتصاب به قیمومت اولویت دارند ؟

  1. اولویت انتصاب به قیمومت در قوانین ایران ، در صورت وجود ویژگی لازم و کافی عبارت است از :
  2. پدر و مادر محجور و در صورت نبود پدر ، مادر تا زمانی که ازدواج نکرده باشد نسبت به دیگران در اولویت است .
  3. برای زنان محجور ، در صورت داشتن همسر ، شوهر او در اولویت است .
  4. چنانچه هر یک از افراد مذکور وجود نداشته باشد ، اقربا محجور با داشتن شرایط لازم ، بر دیگران مقدم هستند .
  5. کسانی که تضمین کافی بابت قیمومت محجور بدهند در صورت داشتن شرایط لازم بر دیگران مقدم هستند .

آیا الزاماً شخص حقیقی می تواند ، امور قیمومت را به دست گیرد ؟ خیر شخص حقوقی مانند موسسات نیز میتواند امور مربوط به قیمومت را در دست گیرد .

ویژگی قیم

اختیارات و وظایف قیم چیست ؟

اداره امور غیر مالی محجور :

به طور کلی اداره امور محجور اعم از مالی و غیر مالی با قیم می باشد . به عبارت بهتر قیم نماینده قانونی محجور در کلیه امور مربوط به اموال و حقوق مالی اوست ؛ اما این به معنی عدم مسئولیت نسبت به حفظ و نگهداری از محجور نمی باشد .

مطابق با قوانین ایران ، حضانت و نگهداری اطفال در درجه اول با پدر و مادر او می باشد و در صورت نبودن آنها ، اجداد پدری کودک برای حضانت او در اولویت هستند . چنانچه هر یک از پدر و مادر و اجداد پدری یا وصی ای که از جانب ولی کودک منصوب شده باشد ، در قید حیاط نباشد و یا حضور نداشته باشند ، برای کودک نصب قیم صورت می گیرد و حضانت او به قیم محوّل می گردد .

صغیر با رسیدن به سن بلوغ در امور غیر مالی خود از حجر خارج می شود ؛ لیکن دخالت او در امور مالی اش تنها با اخذ حکم رشد یا رسیدن به سن رشد ( 18 سال شمسی ) خواهد بود . با این توضیحات مسئولیت نگهداری و مواظبت ازمحجور تنها برای محجوری است که به سن بلوغ نرسیده است و در مورد شخص بالغ مسئله حضانت منتفی خواهد بود و نمی توان این را از موارد مسئولیت قیم دانست .

آموزش و پرورش کودک :

موضوع آموزش و پرورش کودک نیز به مانند حضانت و نگهداری او تنها در خصوص محجور نابالغ موضوعیت دارد . بنابراین قیم باید در حدود متعارف و با رعایت مقررات در آموزش و پرورش محجور تلاش کند و برای آموزش شغلی و حرفه ای او اقدامات لازم را انجام دهد .

ازدواج محجور :

قیم نمی تواند در ازدواج محجوری که به سن بلوغ نرسیده دخالت کند . اجازه قیم برای ازدواج محجوری که بالغ شده است بجهت آثار مالی مانند مهریه که در ازدواج وجود دارد ، لازم است و بدون اذن قیم ، نکاح غیرنافذ محسوب می شود . در مورد مجنون چنانچه پزشک ازدواج را برای او لازم بداند قیم با اجازه دادستان می تواند برای مجنون ازدواج نماید . اما طلاق مجنون تنها با پیشنهاد دادستان و اجازه دادگاه میّسر است.

اداره امور مالی محجور :

مهم ترین ویژگی و وظیفه قیم ، اداره امور مالی محجور است که عبارت است از :

  • اقدامات حفاظتی و حسابداری .
  • تنظیم صورت دارایی در ابتدای قیمومت .
  • صورت حساب سالانه .
  • صورت حساب نهایی .
  • درخواست مهر و موم ترکه مورث محجور .
  • حفظ و نگهداری اموال محجور .

مشاوره با وکیلانه در خصوص ویژگی قیم :

جهت کسب اطلاع از نحوه نصب قیم ، ویژگی قیم ، صدور حکم رشد ، عزل قیم و دیگر مسائل مربوط به محجورین با وکیل پایه یک دادگستری همین حالا تماس بگیرید .
تماس با ما : 09127246413

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *