شرایط لازم برای تحقق جرم خیانت در امانت (3 شرط اصلی )
شرایط لازم برای تحقق جرم خیانت در امانت – وکیلانه : در قوانین ایران ، برای اینکه عمل امین را در قالب خیانت در امانت بدانیم، وجود شرایط مختلفی ضروری است. در ادامه مهم ترین این شرایط از نظر وکیل کیفری توضیح داده می شود:
موضوع جرم باید عین مال یا وسیله تحصیل مال باشد.
مـوضوع جرم خیانت در امانت، حتماً باید مال اعم از شی ء یا حیوان باشد. منظور از مال، داشتن ارزش اقتصادی برای آن شی ء یا حیوان است. لذا تصاحب – تلف- مفقود و استعمال کردن یکی از چیزهایی که در نظام جمهوری اسلامی ایران دارای ارزش اقتصادی نباشد، مشمول خیانت در امانت نبوده، و نمی توان مرتکب را با این عنوان تحت تعقیب قرار داد. مانند مفقود کردن مواد مخدر یا مشروبات الکی که به دلیل بی ارزشی این اشیاء نمی توان امانت دار را خائن تلقی نمود.
سپردن مال به امین به یکی از راه های قانونی و با این شرط که مال برگردانده شود یا به مصرف معینی برسد.
این شرط از سه بخش تشکیل شده است که مختصراً هر یک توضیح داده می شود:
- سپرده شدن مال به امانتگیر توسط مالک مال یا شخصی که به صورت قانونی متصرف مال می باشد. مال امانی حتماً باید به امین سپرده شده باشد. و بین امانتگذار و امین توافق گردد که از مال نگهداری و مراقبت کند. یا آن را به مصرف معینی برساند . پس در این جرم مرتکب صرفاً شخص امین بوده و از بین رفتن مال یا مفقود یا تلف یا تصاب کردن مال امانی توسط کسی که مال به او سپرده نشده است ، از موارد تحقق جرم خیانت در امانت نخواهد بود.
- مال به یکی از روش های قانونی به امین سپرده شود. منظور این است که امانت دهنده باید خود متصرف قانونی مال باشد، اعم از اینکه مالک بوده یامال به نحوی از انحا به طریق قانونی در تصرف ایشان باشد. لذا شخصی که هیچگونه مالکیت قانونی به مال نداشته و یا مالکیت او از نظر قوانین جمهوری اسلامی ایران محترم شمرده نشده است، نمی تواند مدعی خیانت در امانت شود.
- شرط بازگرداندن مال امانی به امانگذار یا به مصرف معین رساندن مال امانی توسط امین. شخص امانتگذار در صورتی می تواند مدعی خیانت در امانت شود که ثابت کند. امین موظف به برگرداندن مال امانی به او بوده . یا اینکه ثابت کند امین قرار بوده است مال امانی را به مصرف معینی برساند. و از این وظیفه خود تعدی نموده یا اینکه طبق وعده عمل ننموده باشد.
یکی دیگر از شرایط تحقق جرم خیانت در امانت ،تعلق داشتن مال امانی به غیر است.
چنانچه امانت گیر، خودش مالک مال سپرده شده باشد و به نحوی آن را تصاحب –تلف – مفقود یا استعمال نماید، نمی توان وی را خائن شمرد. پس یکی دیگر از شرایط ضروری برای تحقق جرم تعلق مال امانی به شخصی غیر از امین می باشد.
نتیجه ی حاصل شده از ارتکاب جرم .
جرم خیانت در امانت مانند بسیاری دیگر از جرایم علیه اموال، از دسته جرایمی است که مقید بوده و نیاز به تحقق نتیجه خاص است. نتیجه خاص این جرم، ورود ضرر به مالکین در نتیجه اقدامات امین بوده و امین با این قصد این اقدامات را انجام می دهد.
مشاوره کیفری با وکیلانه:
اخذ مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری فقط با یک تماس.
تماس با ما : 09127246413
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.