جرم سوء استفاده از سفید امضا و مهر + مجازات ها
مجازات جرم سوء استفاده از سفید امضا و مهر : در قانون مجازات اسلامی، جرم سوء استفاده از سفید امضا و مهر یکی از صور خاص جرم خیانت در امانت محسوب می شود. هر چند که تفاوت هایی درعناصر تشکیل دهنده این جرم و اوضاع و احوال لازم جهت تحقق آن وجود دارد. اما این جرم نیز مانند سایر جرایم برای اینکه قابلیت تعقیب و رسیدگی داشته باشد، باید سه عنصر قانونی – مادی و معنوی آن احراز گردد. که وظیفه اثبات این عناصر با شاکی خواهد بود.
عنصر قانونی جرم سوء استفاده از سفید امضا و مهر :
ماده 673 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 در تعریف این جرم وضع شده است به موجب این ماده قانونی: کسی که از سفید امضاء و سفید مهری که به او سپرده شده یا به هر طریقی بدست آورده است، سوءاستفاده نماید. مجرم بوده و به حبس محکوم خواهد شد.
عنصر مادی جرم سوء استفاده از سفید امضا و مهر:
این رکن از جرم متشکل از سه بخش خواهد بود. که عبارت است از: رفتار فیزیکی مرتکب – شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم و نتیجه حاصل شده از رفتار مرتکب .
رفتار فیزیکی مرتکب:
رفتار فیزیکی مرتکب در این جرم با انجام یک فعل مثبت که همان نوشتن مطالب در سند سفید امضا یا مهر بوده. به طوری که درج این مطالب موجب ملتزم شدن و مدیون شدن امضا کننده سند شود.
شرایط لازم برای تحقق جرم:
مهم تریم شرط لازم برای تشکیل این جرم که از صور خاص جرم خیانت در امانت بوده، سپردن سفید امضا یا سفید مهر به مرتکب یا استفاده از چنین اسنادی است. هر چند که صاحب سند آن را به مرتکب نسپرده باشد. به عبارت بهتر هدف قانونگذار از وضع این جرم، سـوءاستفاده از امضا یا مهر دیگران است . و فرقی نمیکند که سند از قبل به مرتکب سپرده شده یا اینکه مرتکب به نحوی از انحا آن را بدست آورده باشد. بنابراین اشخاصی که بدون اجازه مهر دیگران را بر میدارند و با استفاده از آن موجب تعهد و التزام دارنده مهر میشوند، نیز مشمول این عنوان مجرمانه قرار می گیرند.
نتیجه حاصل شده از فعل مرتکب:
یکی از شرایط لازم جهت تحقق جرم سوء استفاده از سفید امضا و مهر ورود ضرر مستقیمِ است. به عبارت بهتر مرتکب باید با سوء استفاده از مهر و امضا دیگری موجب ورود ضرر مستقیم به دارنده امضا یا مهر شود.
عنصر معنوی جرم :
قصد و نیت مرتکب برای تحقق هر جرمی، لازمه ی تشکیل آن جرم می باشد. در این جرم نیز مانند بسیاری از جرایم علیه اموال، مرتکب باید علم به مجرمانه بودن عمل خود داشته باشد. هر چند که ادعای جهل به جرم بودن عملی، پذیرفتنی نبوده و اصل به اطلاع اشخاص از جرایم و مجازات آن است. علاوه بر اطلاع مرتکب به جرم بودن عمل خود.، علم به تعلق سند یا مهر به دیگری و قصد ورود به دارنده آن نیز از شرایط لازم جهت احراز رکن معنوی این جرم است.
مشاوره کیفری با وکیلانه :
جهت دریافت مشاوره از وکیل پایه یک دادگستری ، با ما تماس بگیرید.
تماس با ما : 09127246413
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.