ارث در فرض تغییر جنسیت:

ارث در فرض تغییر جنسیت: منظور از تغییر جنسیت، تبدیل جنسیت زن به مرد یا تبدیل جنسیت خنثی به یکی از جنسیت های زن یا مرد است. به گونه ای که این تغییر، موجب تغییر آلت تناسلی شخص گردد.

 ارث در فرض تغییر جنسیت:

از نظر علمای شیعه، ملاک ارث بردن و میزان آن، جنسیت در زمان فوت متوفی است. مانند اینکه شخصی دختر بوده و قبل از فوت پدرش ، به جنس مذکر، تغییر جنسیت بدهد. در این صورت بعد از فوت پدرش مانند برادران خود ارث خواهد برد. چرا که ملاک ارث بردن، جنسیت فرد در زمان فوت متوفی است.

گاهی اوقات تغییر جنسیت توسط افرادی صورت می پذیرد که خودشان دارای فرزند هستند. به عبارت بهتر تغییـر جنسـیت توسط والدین صورت می پذیرد.

در این صورت ارث اینگونه افراد چگونه است؟

نظر مشهور فقها بر این است که والدینی که تغییـر جنـسیت داده اند از فرزند فوت شده خود ارث خواهند برد. در این خصوص فقهایی مانند امام خمینی و دیگر فقهای شیعه ، اصل تغییـر جنسـیت را پذیرفته اند و بر این نظرند که:
در سوره مبارکه نساء و در آیه 7 آن به نصیب والدین و اقرباء میت اشاره شده است. پس تردیدی نسیت که در این مورد والدین میت از هر فرد دیگری به او نزدیک تر است.
همچنین در سوره انفال به سزاوار بودن خویشان نسبت به یکدیگر اشاره شده است. بنابراین تردیدی نیست که پدر و مادر متوفی از اولی الارحام نسبت به فرزندِ متوفی خود می باشند.

بعد از تغییر جنسیت، همچنان نسبت بین اولیاء با فرزندان وجود دارد. و فرزند هم از نظر عرف و هم از نظر شرع، فرزند آنها محسوب می شود. پس بجهت ثابت بودن نسبت، ارث آنها نیز ثابت است. پس تغییر جنسیت از موانع ارث محسوب نمی شود. جهت اطلاع از موانع محرومیت از ارث، کلیک کنید.

تغییر جنسیت

اما به نظر میرسد، بر خلاف تغییر جنسیت در فرزندان که میزان ارث بردن آنها به جـنسیت آنها در زمان فوت بستگی دارد، برای والدین، این موضوع منتفی بوده. و در صورت تغییر جنسیت والدین، میزان سهم در نظر گرفته شده، با توجه به جنسـیت والدین در زمان انعقاد نطفه، تعیین می شود. هر چند بعداً تغـییر جنـسیت بدهند و در زمان فوت فرزند، جـنسیت آنها تغییر کرده باشد.

دلایل این نظریه:

دلیل این موضوع این است که در زمان فوت فرزند نمی توان با توجه به جنسیت، میزان سهم الارث را مشخص کرد. و هیچ ملاکی برای تقسیم ارث باقی نمی ماند مگر تقسیم ارث براساس جنسیت در زمان انعقاد نطفه.

البته نظر دیگری هم مبنی بر عدم تحقق ارث به والدینی که تغییر جنسیت داده اند وجود دارد. پیروان این نظر بر این باورند که با تغییـر جنـسیت رابطه وراثت به طور کامل قطع می شود. و بعد از فوت فرزند برای اینکه والدین از فرزند خود ارث ببرند، باید عنوان پدر یا مادر را در زمان فوت فرزند داشته باشند، در حالی که این عنوان تغییر کرده.

مشاوره حقوقی با وکیلانه در خصوص تغییر جنسیت:

به عبارت بهتر با تغییر جنسیت پدر به زن، زن فعلی نه پدر متوفی محسوب می شود و نه مادر او. با این وجود این نظریه دارای ایراد است، چرا که با تغیـیر جنسیت والدین، رابطه نسب از بین نخواهد رفت. همان گونه که با تـغییر جنسیت فرزندان، رابطه نسبی از میان نمی رود. بنابراین تغیـیر جنسیت از موانع ارث محسوب نمی شود.
جهت دریافت مشاوره تلفنی و حضوری از وکیل پایه یک دادگستری با ما تماس حاصل فرمایید.
تماس با ما: 09127246413

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *