ارث بردن زن و شوهر از یکدیگر
ارث بردن زن و شوهر از یکدیگر : دین مبین اسلام ، یکی از آثار عقد نکاح را ، ارث بردن زن و شوهر از یکدیگر قرار داده است . بر این اساس چنانچه زوجین در زوجیت یکدیگر باشند ، هر یک از آنها به شرط حیات ، از همسر متوفی خود ارث می برد .
شرایط ارث بردن زن و شوهر از یکدیگر :
مطابق قانون مدنی ایران ، شرط توارث زوجین از یکدیگر عبارت است از :
- وجود نکاح در زمان مرگ : زن و شوهر باید در زمان مرگ در زوجیت یکدیگر باشند .
- عقد نکاح به صورت دائمی باشد : ازدواج موقت ، موجب ارث بردن زوجین از یکدیگر نخواهد بود .
- زن و مرد مسلمان باشند :کافر بودن یکی از زوجین نیز از موانع ارث بردن است .
میزان سهم الارث زن و شوهر
نحوه ارث بردن زن و شوهر از یکدیگر در شرایطی که متوفی دارای اولاد باشد یا نباشد ، متفاوت است . مطابق با قانون ایران چنانچه زن و شوهر دارای فرزند نباشند ، مرد نصف اموال همسر خود را به ارث خواهد برد و در صورتی که متوفی مرد باشد و دارای فرزند نباشد ، زن یک چهارم یا ربع اموال همسر خود را به ارث می برد .
اگر متوفی دارای فرزند باشد ، مرد یک چهارم یا همان ربع اموال همسر خود را به ارث می برد و در صورت فوت مرد ، زن یک هشتم از اموال شوهر خود را به ارث خواهد برد . بهتر است جهت کسب اطلاعات دقیق تر از میزان سهم الارث زن و شوهر از یکدیگر و نحوه ارث بری آنها از یک وکیل متخصص در امور حقوقی مشاوره بگیرید .
سوال : در صورتی که مرد دارای چند زن باشد میزان ارث آنها به چه صورت است ؟
چنانچه مردی در زمان وفات دارای چند زن با عقد نکاح دائم باشد ، میزان ارث در نظر گرفته شده برای یک زن در قانون اعم از یک چهارم اموال یا یک هشتم اموال ، به صورت مساوی بین تمامی زنها تقسیم می شود .
برای مثال : اگر مردی در زمان وفات دارای دو همسر با ازدواج دائم باشد و همچنین دارای فرزند باشد ، یک هشتم از اموال شوهر بین دو زن به صورت مساوی تقسیم خواهد شد . حال اگر مرد دارای فرزند نباشد ، یک چهارم از اموال او به صورت مساوی بین دو زن تقسیم می شود .
آیا در زمان عده طلاق زن و شوهر از یکدیگر ارث می برند ؟
اگر مردی همسر خود را طلاق رجعی دهد و در زمان عده طلاق یکی از آنها فوت شود ، دیگری ارث می برد ؛ اما اگر هر یک از زن و شوهر بعد از انقضا عده طلاق فوت شوند یا طلاق آنها به صورت بائن باشد ، هیچ یک از دیگری ارث نمی برد .
نحوه ارث بردن زن و شوهر از یکدیگر در زمانی که شوهر در بیماری همسر خود را طلاق دهد :
مطابق با قانون مدنی ایران ، اگر مردی در حالت مرض ، همسر خود را طلاق دهد و ظرف مدت یک سال از تاریخ طلاق ، مرد به دلیل همان بیماری فوت کند ، زن از شوهر خود ارث می برد . به شرط آنکه زن در زمان وفات مرد ، هنوز ازدواج مجدد نکرده باشد . لازم به ذکر است برعکس این موضوع صادق نیست . یعنی اگر زن فوت کند ، شوهر از او ارث نخواهد برد .
زن و مرد از چه اموالی ارث می برند ؟
مرد ازعین تمام اموال همسر خود اعم از منقول یا غیر منقول ارث می برد . ( چنانچه زن دارای فرزند نباشد ، مرد یک دوم و اگر متوفی دارای فرزند باشد ، مرد یک چهارم از عین تمام اموال همسر خود را به ارث می برد ) .
اما زن حسب مورد یک هشتم یا یک چهارم از عین اموال منقول مرد و قیمت اموال غیر منقول شوهر خود ارث میبرد .
بنابراین این طرز تفکر اشتباه است که می گویند زن از املاک شوهر خود ارث نمی برد . چرا که زن هم از کلیه اموال شوهر خود ارث میبرد . اما در خصوص اموال غیر منقول مانند املاک ، زن فقط از قیمت املاک ارث می برد . لذا خود ملک به زن تعلق نمی گیرد .
مشاوره حقوقی در مورد سهم الارث با وکیلانه
از آنجایی که موضوع ارث و نحوه تقسیم آن بسیار پیچیده و حساس می باشد ، پیشنهاد می شود حتماً از تخصص یک وکیل پایه یک دادگستری در امور حقوقی استفاده نمایید . جهت اخذ مشاوره با ما تماس حاصل فرمایید .
تلفن تماس : 09127246413
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.