اثبات مالکیت در قانون ایران

اثبات مالکیت در قانون ایران : قانونگذار ایران برای جلوگیری از تصرف اشخاص در اموال دیگران ، حق مالکیت را نهادینه کرده است . حق مالکیت همان رابطه ای است که بین مالک و مملوک (مال ) ایجاد می شود و به او این اختیار را میدهد که در مال خود هر گونه تصرفی را که از نظر قانون منع نشده باشد ، داشته باشد . البته این تصرفات تا زمانی مورد حمایت قانونگذار قرار میگیرد که موجب ورود ضرر به دیگران نشود .

اثبات مالکیت

انواع مالکیت در قانون ایران :

در ایران دو نوع مالکیت برای اموال وجود دارد :

مالکیت خصوصی :

که همان مالکیت اشخاص و افراد نسبت به اموال می باشد .

مالکیت عمومی :

اینگونه اموال مالک خاصی ندارند و عموم افراد می توانند از آنها استفاده کنند . اموال عمومی با اموال دولتی متفاوت می باشد . چرا که اموال دولتی ، ملک دولت بوده و دولت نسبت به آن حق مالکیت دارد . اما اموال عمومی ملک دولت نبوده و دولت به نمایندگی از مردم ، آنها را اداره می کند .

طبق قانون جمهوری اسلامی ایران ، اشخاص به چهار صورت می توانند نسبت به اموال ، حق مالکیت پیدا کنند . این حق مالکیت میتواند یا نسبت به عین مال باشد یا نسبت به منافع مال باشد . بنابراین ، مالکیت منافع نیز از نظر قانونگذار ایران مورد حمایت قرار گرفته است .

تملک به روش های زیر حاصل می شود :

از طریق ارث :

ورثه شخص متوفی پس از مرگ او نسبت به سهم ارث خود حق مالکیت پیدا می کنند .

به احیاء اراضی موات و حیازت مباحات :

احیاء اراضی موات به معنی آباد کردن زمین های مرده و آباد نشده بدون مالک است . البته مطابق با اصل 45 قانون اساسی ایران ، زمین های موات و رها شده ، معادن و آب های دریاها و رودخانه ها جزء اموال عمومی محسوب می شود و عملاً با وجود این قانون ، احیاء اراضی موات ، امکانپذیر نیست .
حیازت مباحات یعنی بدست آوردن اموال مباح و آزاد (بدون مالک ) . مانند صید ماهی . بریدن شاخه درخت .

از طریق انعقاد قرارداد و عقود و تعهدات :

یکی دیگر از اسباب مالکیت افراد ، انعقاد عقد و قرارداد است . به این معنی که افراد به وسیله بستن عقود و قرارداد ، مالکیت مال خود را به دیگری انتقال می دهند .

اخذ به شفعه :

در صورتی که ملکی دارای دو شریک باشد و آن ملک قابلیت تقسیم شدن را داشته باشد ، چنانچه یکی از شرکا سهم خود را بفروشد ، شریک دیگر می تواند با پرداخت قیمت معامله به خریدار ، سهم شریک قروشنده را از آن خود کند .

اثبات مالکیت در قانون ایران :

اثبات مالکیت زمانی موضوعیت پییدا میکند که چند نفر در مالکیت مالی ، دچار اختلاف شوند و هر یک مدعی مالکیت خود باشد .در این صورت مدعی برای اثبات مالکیت خود باید دلیل ارائه دهد .

 

دلایل اثبات مالکیت در قانون ایران عبارت است از:

سند مالکیت :

در خصوص اموالی که دارای سند مالکیت می باشد ، دولت شخصی را که سند به نام او باشد ، مالک می شناسد . البته لازم به ذکر است این موضوع در مورد اموالی که دارای سند رسمی باشد ، قابلیت اجرایی دارد و در مورد اموال با سند عادی در صورتی که اصالت سند مورد تعرض قرار نگیرد ، میتواند دلیل بر مالکیت باشد .

اماره ید :

مطابق با قانون ایران ، تصرف به عنوان مالکیت ، دلیل مالکیت است . مگر اینکه خلاف آن ثابت شود . ناگفته نماند ، تصرفی دلیل مالکیت است که به عنوان مالکیت باشد و سابقه آن مشخص نباشد . بنابراین اگر شخصی به صورت غیر قانونی متصرف مال دیگری شود ، این تصرف هر چند به عنوان مالکیت باشد ، مورد حمایت قانونگذار قرار نمیگیرد .

شهادت شهود :

در برخی موارد شهادت شهود نیز یکی از دلایل اثبات مالکیت می باشد .
اثبات مالکیت در املاک

مشاوره حقوقی اثبات مالکیت با وکیلانه :

اگر چه در این مقاله سعی شد به صورت مختصر ، راه های اثبات مالکیت در قانون ایران را بیان نمود . اما از آنجایی که اثبات مالکیت مبحثی پیچیده می باشد ، پیشنهاد میشود حتماً از تخصص وکیل پایه یک دادگستری در امور حقوقی استفاده نمایید .

جهت اخذ مشاوره و تعیین نوبت با ما تماس حاصل فرمایید . تلفن تماس : 09127246413

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *