آیا فالگیری و دعانویسی جرم است ؟ مجازات آن چیست ؟
آیا فالگیری و دعانویسی جرم است ؟ علیرغم پیشرفت جوامع مشاهده می گردد افراد زیادی حتی در بین افراد تحصیل کرده به دنبال مسائلی از قبیل فالگیری و دعا نویسی هستند . در این میان افرادی سودجو از این باورها و عقاید جهت کسب منافع خود سوء استفاده و مبالغ گزافی را دریافت می نمایند. تا مردم را به امور واهی یا آینده ای نامعلوم امیدوار ساخته یا از غیب برای آنها خبر آورده. یا به ادعای ارتباط با ارواح و اجنه از مردم مبالغی را دریافت نمایند .
این نوع از اعمال را میشود در زمره جرم کلاهبرداری قرار داد . چرا که به صراحت ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری :
هرکس از راه حیله و تقلب مردم را …به امور غیر واقع امیدوار نماید …کلاهبردار محسوب میشود .
آیا فالگیری و دعانویسی جرم است ؟
از آنجا که در جرم کلاهبرداری انجام اعمال متقلبانه و پیرو آن اغفال و فریب بزه دیده شرط است. ضابطه هایی وجود دارد که فقط در صورت وقوع آن میتوان فالگیری و دعانویسی را کلاهبرداری قلمداد نمود. در ادامه با توضیحات وکیل کلاهبرداری همراه باشید…
توسل به عملیات متقلبانه :
برای توسل به وسایل متقلبانه توسط مجرم معیاری نوعی وجود دارد . بدین معنا که از نظر عرف سلسله اعمالی که توسط مجرم انجام میشود باید متقلبانه باشد. و به صرف اینکه شخصی به دروغ یا به شوخی ادعای ارتباط با ارواح را داشته باشد. نمی توان عمل وی را متقلبانه دانست .
زیرا از نظر عرفی این ادعا به تنهایی عملیات متقلبانه محسوب نمی شود. و از طرف دیگر معیار تشخیص اغفال و فریب شخص بزه دیده معیار شخصی و انجام عملیات متقلبانه باید موجب فریب شخص بزه دیده شود .
وکیل امور کیفری : بنابراین وجود هر شرط بدون دیگری جرم کلاهبرداری را محقق نمی سازد . یعنی اگر شخصی با استفاده از وسایل متقلبانه عملیاتی را انجام دهد و قصد اغفال و فریب را داشته باشد . لکن شخص دیگر به واسطه هوش و ذکاوت خود دچار فریب و اغفال نگردد جرم کلاهبرداری محقق نمی شود . اما می توان انجام عملیات متقلبانه را در حد در شروع به جرم کلاهبرداری قلمداد نمود.
بنابراین وجود هر شرط بدون دیگری جرم کلاهبرداری را محقق نمی سازد . اما اگر فردی به صورت جدی شغل خود و وسیله امرار معاش خود را انجام اعمال فوق قرار دهد. و برای انجام آن از مکانی خاص و وسایل خاص استفاده نماید. عنوان جرم کلاهبرداری برای آن صدق می نماید . که علاوه بر موارد فوق اخذ مال یا وجه نیز باید صورت پذیرد. و چنانچه در نتیجه اعمال متقلبانه بزه دیده به درخواست فرد دعا نویس ، عملی را از وی بخواهد . کلاهبرداری صورت نگرفته است. چرا که مالی تحصیل نشده است .
رکن معنوی در جرم فالگیری و دعانویسی :
رکن معنوی و قصد ارتکاب فعل مجرمانه و قصد نتیجه که بردن مال دیگری می باشد. از ضروریات تحقق جرم کلاهبرداری است و در صورت اجتماع تمام شرایط کلاهبرداری صورت میپذیرد . پس اگر شخصی از ادعیه اسلامی و با عقیده به آن ، جهت کمک به اشخاص استفاده نماید. و بابت آن وجهی دریافت نماید. نمیتوان این عمل را جرم دانست چرا که فعل او فعلی است که از نظر شرع با قانون دارای ایراد نمیباشد .
مشاوره با وکیلانه :
برای گرفتن پاسخ سوالات خود از وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در امور کیفری با ما تماس حاصل فرمایید .
تماس با ما : 09127246413
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.